19 Ağustos 2013 Pazartesi

Hamilelikte Makyaj

Çocukların duası kabul olurmuş derler ya. Bizim miniğin de kardeş isteği gerçek oldu. Evet bebek bekliyoruz. Bu yazıyı yazmamdaki asıl sebep ise hamilelikle beraber organik kurdunun bana da bulaşmış olması. Normalde organik takıntısı olmayan ama genelde gıdanın da kozmetiğin de ucuzuna kaçmayan bir insanım. Hatta bazen bu organik takıntısını da gereksiz bulmuşumdur. Ancak, herşey Victoria's Secret'tan bayılarak aldığım kremin içeriğinde 2-3 tane paraben görünce başladı. Bir yerlerden paraben zararlı diye kulağıma çalınmıştı. Google 'a dadanmam ile işin içinden çıkamadım. Cahillik mutluluk muymuş, yoksa bu kadar sene kozmetik markaları bizi yiyor muymuş karar veremedim. Çok uzatmadan vardığım sonuçlara geçiyorum.

Paraben denen madde hemen hemen bütün kozmetik ürünlerinde, şampuan, saç kremi, ruj, allık, nemlendiricide bulunmakta. Hatta çocuk şampuanı ve pişik kremi de dahil. Bunun Methylparabeni, prophylparabeni ve daha bilimum çeşidi var ama en meşhuru bunlar. Paraben temel olarak kozmetik ürünlerde bakteri üremesini engellemek amacıyla kulllanılan düşük maliyetli sentetik koruyucu. Vücutta östrojen hormonunun salınımını  ve üremeyi olumsuz etkilediğine ve yönelik çalışmalar var. Konuya ilişkin çeşitli tartışmalar da var. Amerikan sağlık yetkilileri kozmetik ürünlerde kullanılan miktarların söz konusu etkiye yol açmayacağı yönünde açıklamalar yaparken, Avrupa Birliği'nde parabenin özellikle çocuk kozmetik ürünlerinde kullanımının kısıtlanmasına yönelik çalışmalar sürmekte. 2011 yılından beri üç yaşının altındaki çocuklar için üretilen kozmetik ürünlerinde paraben kullanımı Danimarka'da yasaklanmış durumda. Evdeki kozmetik ürünlerin içeriğine bakınca dehşete kapıldığımı söylemeden edemeyeceğim. Zira herşeyin içinde 1-2, hatta daha ucuz markalarda 4-5 adet paraben bulunuyor. Henüz ispatlanmış olan bir etkisi olmasa da tedbiri mesken tutmakta fayda var.

Hamilelikte sakıncalı olan ve kozmetik ürünlerinde bulunan daha pek çok madde bulunuyor. İnternetten bulduğum kaynaklardan yaptığım alıntıları özetliyorum. Orijinal sayfalara referanslar bölümünden ulaşabilirsiniz.

1. Retinoidler: Çoğunlukla yaşlanma karşıtı kremlerde bulunan bu maddeler etiketler de differin (adapelene), Retin-A, Renova (tretinoin),Retinoic acid, Retinol, Retinyl linoleate, Retinyl palmitate
Tazorac and avage (Tazarotene) olarak yer alıyor.
 
2. Salicylic acid : Genellikle sivilce giderici ürünlerde bulunan bu madde etiketlerde salicylic acid
Beta hydroxy acid ve BHA olarak yer alıyor.
 
3. Soya: Doğal olduğu için hamileler tarafından tercih edilen soya içerikli kremler cilt lekelerine yol açtığı için gebelik lekesi olanlarda ve koyu tenlilerde tavsiye edilmiyor. Etiketlerde Lethicin, Phosphatidylcholine, Soy, Textured vegetable protein (TVP) olarak yer alıyor.
 
4. Phthalate: Ojelerde, tüy dökücü kremlerde, saç spreylerinde bulunan phthaletedan kaçınmak gerekiyor.
5. Aseton: Asetonun solunmasının bebeğin gelişmini olumsuz etkilediğine yönelik çalışmalar var. Yani hamilelikte manikür pedikür yok. Bebek doğduktan sonra da tırnakları uzatamayacağıma göre, ojeleri 2 sene rafa kaldırabilirim.
 
Ayrıca http://www.ewg.org/skindeep/ bu siteden çoğu kozmetiğin içeriğini görebilir, içeriklerin toksiklik oranı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ama size söyleyebileceğim tek şey, ticari olan hiçbir kozmetik ürününün masum olmadığı yönünde. Ucuzluk arttıkça toksiklik de artıyor üstelik.
 
Aslında en güzeli hiç makyaj yapmamak, ki hamile kalınca makyaj yapmayan bir sürü insan var. Ancak ben  soluk benizli e biraz da kokoş olduğum için makyajsız dolaşmayı hiç sevmiyorum. Bu yüzden, önce mineral bazlı içinde paraben ve phthalate olmayan Bare Minerals markasından almaya karar vermiştim. Ama paraben yerine kullanılan maddenin güvenilirliğinden emin olamadığım ve de hamileler için güvenli makyaj markaları arasında adını göremediğim için bu fikrimden vazgeçtim. Tamamen organik olan ve organik ürünlere göre fiyat olarak da çok uçuk olmayan, pek çok sitede referansı bulunan Lavera markasını kullanmaya karar verdim. Bebiş içinse Burts Bees marka şampuan, krem ürünlerini tercih edeceğim.
 
Tuğra'ya hamileliğimde bunların hiçbirinden haberim yoktu. Kaldı ki aslında bebek gelişiminde en önemli dönem olan ilk üç aylık dönemde de haberim yoktu. Ama zararın neresinden dönülürse kardır diye düşünüyorum. Öte yandan, kimsenin de kafasını karıştırmak istemem. Benimki karıştı, epeyce araştırdım ve bu sonuçlara vardım, paylaşmak istedim.













Referanslar
http://www.fda.gov/Cosmetics/ProductandIngredientSafety/SelectedCosmeticIngredients/ucm128042.htm
http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/docs/citizens_parabens_en.pdf
http://sciencenordic.com/stricter-eu-rules-parabens
http://www.babycenter.com/0_safe-skin-care-during-pregnancy_1490031.bc
http://www.buzzle.com/articles/beauty-products-to-avoid-during-pregnancy.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder