7 Mayıs 2012 Pazartesi

Assolist Anne

Assolist kimligim, Cornell Universitesi Ortadogu ve Akdeniz Muzik Korosu'nun kis konserinden sonra, kendimi grubun koordinatorune tanitarak, koroya dahil olmamla basladi. Bir arkadasim "Sesin guzel mi?" diye sormustu o zaman. "E Tugra'ya bilimum cocuk sarkisi, ninnisi ve ozellikle "Hatirla Sevgili"yi soyluyorum ya" demistim. 

Uc donem boyunca soz konusu koronun daim uyesi haline geldim. Muzik gercekten ruhun gidasi imis, bunu bizzat tecrube ettim. Calisan insanlar pazartesi sendromu yasarken, ben provalarin oldugu pazartesileri iple ceker hale geldim.

Koroyu Harold Hagopian adli Ermeni bir muzisyen yonetiyor ve her Pazartesi gunu NYC'den provalara katilmak icin gunu birlik Ithaca'ya geliyordu. Kendisi Turk muzigi ile ozel olarak ilgilendigi icin ve koronun pek cok Turk uyesi bulundugu icin repertuarimizda en az 4-5 tane Turkce sarki oluyordu. Bu surec boyunca en cok hosuma giden ABD'de bir universitede cogunlugu yabancilardan olusan seyircilere Turk sarkilari soylemek oldu zaten. Simdiye kadar aralarinda "Sari Gelin", "Adana'nin Yollari Tastan", "Benzemez Kimse Sana", "Lale Devri" ve "Yedikule"nin bulundugu pek cok Turkce sarki soyledik. Turkce sarkilarin yaninda Yunanca, Arapca, Ibranice, Ermenice, Farsca sarkilar da soyledik. Anlamini bile bilmedigim sarkilari, ozellikle Yunanca olanlari, ezbere soyler hale geldim. Yunanca sarkilarin yarisinin Turkce oldugunu da boylece fark ettim. Zira sarkilarin cogunda "Ah merakli, ah yavrum aman" gibi Turkce kelimeler bulunuyordu.


Koromuzun sene sonu konserinin oldugu gun olan 5 Mayis 2012 itibariyle ben de Cornell'in korosundan mezun oldum. Konserin sonunda davul ve zurna ile halay cekildi. Seyircileri bilemem ama ben cok eglendim. Canim oglum Tugra da iki saat boyunca gikini cikarmadan annesini izledi. Turkiye'ye donunce operaya bile goturebilirim bu gidisle kendisini :) 

Ithaca'ya yolu dusen olursa Cornell Mediterranean and Middle Eastern Music Ensemble'in konserlerini kacirmamalarini ve mumkunse koroya katilmalarini siddetle tavsiye ederim.

3 yorum:

  1. Sen bizim Ithaca da ki gururumuzsun:)Hemen kendime pay cikarayim.Tebrikler vallahi.Sosyal olmak ne guzel.Benim arabam olmadigi icin ne yazik ki cok fazla aktiviteye katilamiyorum burda.Bir tek Turk vardi tanidigim O da Turkiye ye dondu :(Nette Amerika da yasayan Turkler adinda bir sayfa buldum onunda Virgina sayfasi ne yazik ki goruntulenemiyor :(Ben ararken kayinvalidem bulmus bir Turk o da erkek :)AVM de etek satiyormus sirf Turk diye alisveris yapmis:)

    YanıtlaSil
  2. Tesekkur ederim, teveccunuz. Bana cok iyi geldi bu koro gercekten.

    Cornell dolayisiyla burada o kadar cok Turk var ki. Sizin oradaki universitede de vardir eminim. Turkler her yerde :)Insan kendini iyi hissediyor ne de olsa. Kayinvalidenin de azmine hayran kaldim :)

    YanıtlaSil
  3. Aslinda ben ogrenciyken beachte otelde kaliyordum o zaman cok vardi yaz dolayisiyla.Work & Travel ile geliyorlar akin akin.Kiz kardesim burdaydi gecen kis dondu okulu yuzunden.Ben hamileyken gittigim Health Department da karsilastim bir kac Turkle, hatta esim, git konus davet et dedi ama turbanli bayanlardi gelmezler ,karsilik vermezler diye cekindim.Daha once esim yuzunden "sen simdi domuz bile yiyorsundur"sakasiyla karsilastigim icin biraz geride duruyorum aslinda.Keske birbirimize yakin olsaydik :)

    YanıtlaSil