1 Mayıs 2012 Salı

Ithaca'da yasam rehberi 1- Ithaca'da yasam

Bundan 1 bucuk sene once yeni bir maceraya atildik. Hic bilmedigimiz bir ulkeye minicik oglumuz Tugra ile geldik. Macera dolu Amerika gunlerinin sona ermesine bir ay gibi kisa bir sure kaldi. Beni degisik bir heyecan kapladi. Bir yandan mutlu oluyorum. O kadar ozledim ki ailemi. Sonra buradan atip tuttugum surekli soylendigim canim ulkemi ozledim. Kebaplari, lahmacunlari ozledim. Ankara simidini ozledim. Ozledim iste. Diger yandan, endise duyuyorum. Nasil buraya gelince herseye alismak birkac ayimizi aldiysa Turkiye'ye donunce de ayni alisma surecine girecegiz. Ben calisma hayatina alisacagim. Tugra tam gun okula gitmeye.

Bu bir bucuk senede hayata dair cok fazla sey ogrendim. Ama en onemlisi, insanin herseye alisabildigini ogrendim. Insanoglu eger mutlu olmak isterse her sekilde mutlu olabiliyormus. Zaman su gibi akip geciyormus. Kiymetini bilmek lazimmis.

Daha once Amerika'ya ilk gelisimiz ve sapsalliklarimiz diye bir yazi yazmistim. Simdi bizden sonra buralara yolu dusenler bizim dustugumuz hatalara dusmesinler diye kendimce bir rehber hazirliyorum. Isbu rehberin ilk serisi Ithaca ile ilgili temel bilgilerden olusuyor. Nasil bir yerdir? Gelsek mi acaba, yoksa baska yere mi gitsek? Ucuz mudur pahali midir? Havasi nasildir? gibi sorulara cevap vermeye calisiyor.

Cografya:

Ithaca New York eyaletinde yer almakta olup, New York City'e araba ile dort bucuk saat mesafe uzaklikta bulunuyor. Tabiri caizse balta girmemis ormanlarin arasinda yer alan Ithaca'ya sehir demeye bin sahit istiyor. Ben o yuzden "koyumuz Ithaca" tabirini kullaniyorum cogu zaman. Koy dedigime de bakmayin. Her turlu ihtiyacinizi giderebilecek buyukluge sahip.

 Ithaca parmak goller bolgesinde (finger lakes region) yer aliyor. Dolayisiyla etrafta parmak misali uzun ve nehiri andiran goller bulunuyor. Cayuga golu Ithaca sehrinin icinden geciyor. Bir hayli uzun oldugu icin de sadece Cayuga golunun kenarinda yer alan pek cok park bulunuyor. Oyle ki Google image'da "Ithaca" diye arama yaptiginizda karsiniza cikan resimlerin %80'i selale ve gol resimlerinden olusacaktir.

Ayrica, bu bolgede yer alan yerlesim birimleri ve gollerin isimlerine bakilacak olursa "oturan boga" ile "yuksekten ucan kartal"in anavatani oldugunu soyleyebiliriz. Bakaniz: Ithaca, Cayuga, Seneca, Onondaga, Oneida, Taughannock...

Iklim:

Ithaca'ya gelmeden once ve geldikten sonra herkes agiz birligi etmiscesine Ithaca'nin kisinin cok cetin gectiginden bahsediyordu. Ilk sene cetin bir kis gecirdik. Karin Kasim ayinda yagip Nisan ayina kadar kalkmamasinin yanisira havanin eksi 20 derecelere kadar sogumasi, o da yetmezmis gibi dondurucu esen ruzgar bizi bezdirdi mi diye soracak olursaniz? Bezdirmedi, cunku burasi kara her daim hazirlikli bir yer. Dolayisiyla kar yagmadan butun yollara tuz dokuluyor, kar yagdigi anda yollar aciliyor. Ne kadar kar yagarsa yagsin hayat durmuyor, dursa da en fazla yarim gun suruyor normale donmesi.

Ote yandan, kuresel isinmanin etkisinden midir bilinmez ikinci sene butun kari kisi Turkiye'ye gonderdik. Dogru duzgun kar gormedik. Gorduysek de hava sicakliginin artmasi nedeniyle yerde uzun sure kalmadi.Ama genel olarak Ithaca'nin iklimini kislari soguk ve kar yagisli, yazlari sicak ve yagmurlu olarak tanimlayabiliriz.

Eglence Hayati:
Biz buraya gelmeden once esim "Cornell'e mastera gidiyorum." dediginde ilk sorduklari "evli misin?" oluyordu. Evet dogru bekarlar icin cok harika bir yasam yeri degil. Ama yok ben dersimi calisirim, hali hazirda var olan birkac bara cafeye gider kendimi eglerim, onun disinda selalelere bakip kitap okumaktan zevk alirim diyorsaniz, buyurun siz de gelin. Demem o ki Ithaca bekarlardan ziyade cocuklu aileler icin daha cazip bir yer. Iste bunun icin Tugra'nin gobegini Cornell'e degil Stanford'a gomduk.

Ev imkanlari:
Eger Cornell Universitesi'ne yuksek lisans icin geliyorsaniz, Hasbrouck evlerine basvurmaniz siddetle tavsiye olunur.  Cocuklu aileler icin bence bundan daha uygun bir ortam olamaz. Komsularinizin cogu da cocuklu ailelerden olusacagi icin adaptasyon cok daha kolay oluyor. Hem anneler hem cocuklar birbirleri ile arkadas oluyor. Bunun yaninda, Hasbrouck'ta yasayanlarin birbirleri ile kaynasmasi icin bir suru aktivite duzenleniyor. Yani burada yasayip yanlizlik cekmeniz pek mumkun degil. Evet kabul ediyorum etraftaki cekik gozlu kolonilerinin yaninda biraz azinlik kalabilirsiniz.

Kampusun icinde yer alan Hasbrouck evlerinden kampuse her 15 dakikada bir otobus kalkiyor. Otobuslere Cornell ogrencileri parasiz binebiliyor. Dolayisiyla ulasimi da cok rahat.Hasbrouck'un bir dezavantaji da bulunmuyor degil. Hasbrouck kampus icinde oldugu icin evin onune arabayi park edebilmek icin senede 700 dolar odemeniz gerekiyor.

Bahce katinda yer alan cift katli daireler bulundugu gibi tek katli daireler de bulunuyor. Bizim yasamakta oldugumuz cift katli ev 65 metrekare. Evin icine gorece daha kucuk esyalar koyduklari icin bizim gozumuze cok kucuk gelmiyor. Bir de evdeki dolaplar, merdiven altlari gibi her alani degerlendirdikleri icin dort kisilik bir aileye yetiyor da artiyor. Ev kirasi 2012 yili itibariyle 1000 dolar civari. Ithaca geneline ve ABD'nin diger sehirlerine gore pahali oldugu soyleniyor. Her ne kadar diger evlere gore eski, mutfagi avuc kadar, banyosu eski olsa da sundugu imkanlar nedeniyle sanirim biz bir daha gelsek yine Hasbrouck'u tercih ederiz.

Onun disinda kampus disinda yer alan, benim gorup de begendigim diger alternatifler ise: Carriage House, Lansing West ve Gaslight Village.
Ulasim:
Cocuklu bir aile iseniz arabasiz burada hayat size zehir olabilir. Cetin gecen kisini da hesaba katacak olursak coluk cocuk evde hapsolabilirsiniz. Dolayisiyla araba sart. Aman canim ABD'de ikinci el arabalar ucuz, ne var ki demeyin. Gidip bizim gibi en ucuz arabayi almayin derim ben. Ya da ucuz araba aliyorsaniz sadece sehir icinde kullanip, uzun yola gitmek icin araba kiralamak yontemini tercih edebilirsiniz. Bizim gibi 99 model bir arabadan iki ay icinde 10.000 mili ariza cikarmadan yapmasini beklemeyin, sonra yaya kalmayin. Hurdaci az bir para verse de alsa diye bekler hale gelmeyin.

Diger ipuclari:

- Ev esyalari Walmart'tan ya da Target'tan ucuza alinabilir. Diger taraftan, burada ikinci el esya kullanimi cok yaygin. Insanlar esyalarini evlerinin garajlarinda (Garage Sale), ya da bahcelerinde (Yard Sale- biz ilk yard sale tabelasi gordugumuzde arsa satiliyor sanmistik, bu da bir animizdi) gayet cuzi bir fiyata satisa cikariyorlar.
  
- Ikinci el LCD ekran bir televizyon, yanina bir Playstation 3, bir de Netflix uyeligi siddetle tavsiye edilir. Netflix icin cihazda internet gerekiyor. Oyun oynamaya merakli iseniz Playstation almak mantikli. Onun disinda bilgisayari TV'ye baglayan kablo ile de Netflixi TV'den izleyebilirsiniz. Kablolu yayin bize biraz pahali geldi. Zaten reklam olayi burda Turkiye'dekinden beter durumda. Netflix sayesinde cogu diziyi, filmi ve cizgifilmleri aninda izleyebilirsiniz.

Biz koyumuz Ithaca'yi cok sevdik ve cok memnun kaldik. Cocuklu bir aile iseniz dusunmeden buraya gelebilirsiniz.



10 yorum:

  1. Merhaba,
    Ben umarım seneye Cornell’de lisansüstü eğitimime başlayacağım. Şimdi kız arkadaşım olan, müstakbel eşime ileride bir süre yaşayabileceğimiz yer olarak Ithaca’dan bahsederken o internette blogunuzu bulmuş. Ithaca hakkında çok şeyler okuduk ama hiç biri bir Türk’ün ağzından “Biz köyümüzü çok sevdik” cümlesi kadar rahatlatmadı. Size çok teşekkür ederiz, Allah çocuklarınızla mutlu bir ömür versin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuzu görünce çok mutlu oldum. Umarım çok mutlu olursunuz. Ithaca çok huzurlu bir yer. Mutlu olmayı kafanıza koyduysanız mutlu olacak pek çok şey bulabilirsiniz. Eşim hala Ithaca'yı sayıklıyor. Sorularınız olursa yardım etmek isteriz. Hala Ithaca'da yaşayan tanıdıklarımız var size yardım etmelerini sağlayabiliriz. Sevgiler

      Sil
  2. merhaba bende ny ta yasiyorum . onumuzdeki sene oraya gocmeye karar verdik.
    baldizim orada yasiyor bakalim nasil olcak bende cok merak ediyorum

    YanıtlaSil
  3. Kızımda egitim için cornell üniversitesi araştırma bölümü için ithaca'ya gelecek kiralık ucuz evler hangi bölgede mevcut yazarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  4. İthaca'da yaşayan türk varmı bilgilendirirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
  5. Mail adresim muzutozlu@gmail.com

    YanıtlaSil
  6. merhaba elif hanım benimle mail adresinizi ya da iletişim bilgilerinizi paylaşabilir misiniz? birkaç ay sonra ithacaya gideceğiz. sizin tecrübelerinize daha ayrıntılı ihtityacım var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, eberrakt@hotmail.com adresinden bana ulasabilirsiniz.

      Sil
  7. Selam elif hanim kızim conell universitesinde doctora bursu kazAndi. Nisan 202 de oraya gelecek, ev kiralama konusunda tur olarak kimlerle iletisime gevebilir.okulda yer kalmamıs.bilgi veya bir mail atarsaniz sevinirim.

    YanıtlaSil